Si analitzem profundament el pàdel, veiem que és un esport bastant complex en el qual podem destacar quatre pilars bàsics que ho determinen i marquen la idiosincràsia del mateix.
PILAR TÀCTIC
En primer lloc, i si ho analitzem des del punt de vista tàctic i reglamentari, veiem que és un esport de cooperació-oposició.
Un esport de cooperació-oposició és aquell en el qual un equip coopera i col·labora entre si per guanyar a un oponent o rival. En el pàdel, una parella (equip) planifica la seva tàctica i duu a terme diferents estratègies per derrotar a una altra parella rival.
Àdhuc sent un esport d'equip, existeix un alt component individual pel simple fet de ser dues persones les que participen. Si un dels jugadors té un mal dia, difícilment podran treure el partit cap endavant, per més que el seu company tingui un dia molt bo. La parella rival s'encarregarà de reconduir el seu joc i estratègia i bolcar tot l'atac cap a l'oponent que està jugant malament.
Dins d'aquest pilar tàctic el pàdel té moltíssimes possibilitats i variants. Avui dia, les parelles de pàdel analitzen als seus rivals i planifiquen la seva tàctica abans, durant i després del partit. Depenent de les característiques pròpies i dels punts febles i forts del rival, en cada partit s'usa una estratègia o una altra.
Ja en el servei podem posar en pràctica la primera variant tàctica. Jugar amb servei normal o jugar a l'australiana. Durant el transcurs del partit, podem optar, per exemple, per jugar molts globus si els nostres rivals no són grans rematadors o en canvi jugar-li tot per a baix si van molt bé per a dalt.
Buscar el cop menys bo d'un rival, o el que menys danys ens fa, és una estratègia que s'usa molt en el pàdel actual per buscar la fallada forçada del rival, o simplement per no donar-li opció de contraatac i portar nosaltres la iniciativa del joc.
PILAR TÈCNIC
Si la tàctica és un aspecte molt important del joc del pàdel, aquesta està molt condicionada pel següent pilar, el tècnic. La tàctica va a estar, en gran part, determinada per la tècnica.
La tècnica és l'execució correcta de cadascun dels cops que realitzem en el pàdel. Un mateix cop pot tenir diferents tècniques, totes vàlides. Nosaltres, com a jugadors de pàdel, hem de buscar la millor tècnica que s'adapti al nostre joc i a les nostres característiques. Per tant, hem d'adaptar la tècnica a les nostres possibilitats i característiques, partint sempre d'uns patrons bàsics.
Si analitzem, per exemple, la volea o la rematada per 3 metres dels jugadors del World Padel Tour, veiem que cap ho realitza exactament igual que els altres. Hi ha petites diferències entre la rematada de Fernando Belasteguín, Juan Martín Díaz o Miguel Lamperti. Algun d'ells té la tècnica correcta? No, cadascun ha adaptat el patró bàsic de la rematada per tres metres a les seves característiques físiques i tècniques.
El pàdel és un esport molt tècnic en el qual hi ha molts gestos tècnics que precisen d'una bona execució. Tenim cops d'atac a la xarxa, com les volees, rematades o safates, tenim també cops defensius i de transició, com els globus, i uns altres d'una gran complexitat tècnica com la sortida de paret o les dobles parets.
PILAR FÍSIC
Si la tàctica i la tècnica són dos pilars fonamentals que determinen el joc del pàdel hi ha un tercer element que està cobrant molta importància en el pàdel actual. Aquest element és la preparació física dels jugadors. Avui dia, molts partits de pàdel es decideixen per un baixó físic d'una de les parelles.
Si analitzem el pàdel des del pilar físic, podem concloure dient que la preparació física en el pàdel és molt complexa. Un jugador de pàdel ha de tenir la resistència d'un fondista (un partit pot arribar a durar més de 3 hores) i l'explosivitat d'un velocista.
Però és que, a més, el pàdel és un esport que es juga amb la mà però té en les cames el seu principal motor. Molts dels cops que es fallen vénen per un problema de cames per no arribar bé a la bola o per no preparar bé el cop des de les cames.
PILAR PSICOLÒGIC
L'últim element, però no menys important, és el pilar psicològic. L'aspecte psicològic és el que va a determinar l'èxit o fracàs d'un jugador de pàdel. Del seu “cap” va a dependre que un jugador pugui rendir al màxim en tots els partits independentment del nivell dels rivals.
Per a això, és fonamental que el jugador de pàdel domini aspectes com l'ansietat, la concentració, la motivació, la ira, etc. i que els sàpiga aplicar en el moment precís de cada partit. Un clar exemple d'això és Rafa Nadal, qui basa el seu èxit en la fortalesa mental.
Igual que amb la tècnica, la tàctica i el físic, que els podem millorar amb classes de pàdel, anàlisis de jugades i entrenaments, el factor psicològic ho hem de treballar de manera específica.
Informació extreta de: http://kuumax.com/los-cuatro-pilares-basicos-del-padel/?utm_content=bufferac120&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer